Voorlinden Museum

Muzeum Voorlinden

Holandská malba je plná světla. Zvláštně stříbrného, neuchopitelného světla. Odráží se v perlovém náhrdelníku, dopisu od milence i v proudu nalévaného mléka od Vermeera van Delfta. Proniká mlhou a láme se na vlnách Severního moře. A zejména osvětluje největší sbírku moderního umění v krajině u nizozemského Wassenaaru nedaleko Haagu.

Pražské Centrum současné architektury Dox

Stavba inspirována pohovkou DOX+

Pražské Centrum současné architektury Dox prošlo další, poslední fází dostavby. Architekt Petr Hájek vytvořil jedinečný prostor pro divadlo, hudbu, tanec, kino nebo pro performanci. Podívejte se na rozhovor s prof. Ing. Mgr. Akad. arch. Petrem Hájkem, který si pro vás připravila skupina Českomoravský beton ve spolupráci s EARCH.TV v rámci pořadu Výstavba v betonu. Tuto neobyčejnou stavbu a příběh o procesu a vývoji návrhu hudebního a tanečního sálu si můžete prohlédnout na YouTube kanále skupiny Českomoravský beton.

Branik 01

Přístavba evangelického kostela v Praze-Braníku

Evangelický kostel má velmi specifickou polohu v bývalém vápencovém lomu v blízkosti přírodní památky Branické skály. Vznikl po 2. světové válce jako provizorní modlitebna podle projektu architekta Pavla Bareše. Vzhledem k poválečné nouzi byl postaven ze smrkového dřeva a sbor Českobratrské církve evangelické jej zamýšlel využívat jako provizorní stavbu zhruba na 20 let.

Bývalé planetárium září do noci.

Přeměna planetária

Kanadští architekti znovu vdechli život do prostor někdejšího montrealského planetária. Autoři projektu vytvořili novou funkci a novou architekturu pro stárnoucí objekt, který se nyní stal domovem společnosti ÉTS Centech.

JHK VB Marcel van der Burg B IMG 9859 300

Unikátní kino na jedinečném místě. Kdysi tu byla elektrárna!

Přeměna průmyslových budov, v nichž se nacházely bývalé fabriky, na objekty kulturního charakteru není neznámá ani v našich končinách. Holandské studio JHK Architecten realizovalo několik podobných rekonstrukcí. Zajímavá je přeměna staré elektrárny na kino spojené s velkým prostorem na posezení, barem/restaurací, hygienickým zázemím. Projekt nese názv Lumière Cinema Maastricht.

Pavilon je navržen jako kompozice tří hmot řazených za sebe

Rekonstrukce funkcionalistického pavilonu v Lounech

Roku 1931 byla v rámci nově založeného lounského výstaviště do provozu uvedena budova nesoucí prostý název Pavilon A. Slavnostního otevření funkcionalistického pavilonu se tehdy zúčastnil i prezident T. G. Masaryk. Jedná se o dobře dochovaný příklad moderní architektury mladého sebevědomého státu a zároveň ukázka stavitelského umění za použití subtilní monolitické konstrukce s až antickými proporcemi.

Společenský bunkr ve zlatém kabátku

Společenský bunkr ve zlatém kabátku

Architekti studia CoCo Architecture se i přes nevýhodu v podobě limitovaných finančních prostředků dokázali poprat s výzvou vytvořit architektonicky silný solitér. Zlatavě se třpytící bunkr na sebe strhává veškerou pozornost i přes konkurující panoramata okolní francouzské krajiny.

Centrum Caolinum: Nová architektura uprostřed vesnice

Centrum Caolinum: Nová architektura uprostřed vesnice

„Stromy vyrůstají ze země, jsou k tomu předurčeny. Domy byly postaveny a stojí díky úsilí a péči člověka. Nevřeňský hlubinný důl vznikl kdysi dávno, aby lidem přinesl užitek z kaolinu. Lidé, starý důl, domy a stromy spoluvytváří paměť tohoto jedinečného místa. O paměť je třeba pečovat, protože bez ní člověk ztrácí svou identitu, ztrácí sebe.“ Jakub Chvojka

Divadlo naruby

Divadlo naruby

Kanadský ateliér Dialog přináší do ulic města Calgary tanec skrze projekt „Decidely Jazz Danceworks“. Nové studio DJD se nachází v centru Kahanoff, které poskytuje prostor neziskovým organizacím za výhodné ceny.

Škola nad rybníkem

Škola nad rybníkem

Práce na znovuobnovení historické školy v obci Hovorčovice probíhaly již od roku 2013. V roce 2015 byla zrekonstruována a dostavěna původní budova, která nyní slouží pro potřeby nižšího stupně základní školy. Architekt Ondřej Tuček neusnul na vavřínech a prakticky ihned po dokončení první etapy se vrhnul do projektu pavilonu pro druhý stupeň místní základky.