3v1 – Kuchyň, jídelna a obývací pokoj s výměrou 20 m2

V pozadí tohoto interiéru se ukrývá nepovedená dispozice rekonstruovaného bytu. Projekt lze v nadsázce charakterizovat jako architektonickou obdobu švýcarského nože.

Na rozdíl od betonového bytu bylo ale rozložení tohoto pokoje definováno nosnými zdmi, které jej sevřely do výměry pouhých 20 m2.

Do miniaturního průchozího pokoje se v představách klienta měla vměstnat kuchyň, obývací pokoj a jídelna. Protože standardními prostředky a za využití běžně dostupného nábytku je takový úkol neřešitelný, oslovil klient s tímto zadáním architekty.

Minimalismus

Pokoj definuje radikální koncept, který svou čistotou evokuje japonský minimalismus. Všechny nezbytné funkce byly integrovány do jediného kusu nábytku. Ten je definován bílými objemy, jež ve svém nitru ukrývají nezbytné vybavení, a prázdnými černými otvory kuchyně a pohovky.

Barevná paleta je záměrně omezená, aby ještě zdůraznila architektonické pojetí prostoru. Plochy jsou v co největší míře začištěné a sjednocené. Pokud nejsou právě využívány, splývají dveře nalevo od kuchyňské linky i ty naproti nábytkové stěně s bílou zdí a jejich přítomnost prozrazují pouze kliky.

Nábytková stěna skrývá dataprojektor.
Nábytková stěna skrývá dataprojektor. |

Funkčnost

V geometrických tvarech nábytkové stěny se skrývají všechny funkce, které si plánované využití žádá. Kuchyně je vybavena dřezem, lednicí, horkovzdušnou a mikrovlnnou troubou.

Za jedněmi z bílých dvířek se ukrývá rozkládací stolek s židlemi, vysunutím zásuvek lze zvětšit plochu pohovky ve výklenku. Prázdnou bílou stěnu naproti nábytkové stěně mohou oživit obrazy promítané z ve výšce umístěného a běžně skrytého dataprojektoru.

Vysouvací jídelní stůl a skládací židle.
Vysouvací jídelní stůl a skládací židle. |

Osvětlení

Do pokoje proniká světlo z okna na kratší straně obdélného půdorysu. To je do místnosti filtrováno přes měkké vlny bílého závěsu, který umožňuje sledování dataprojektorem promítaných filmů.

Nepřehlédněte: Když malý byt nepůsobí stísněně

Umělé osvětlení hlavní plochy zajišťuje jednoduše tvarovaná linka na ose místnosti. Lesklé bílé plochy nábytku odrážejí světlo zpět do místnosti a opticky ji zvětšují, i když jinak se jedná o poměrně stísněný prostor.

Tři v jednom
Místo: Palmovka, Praha
Architekt: David Neuhäusl, Matěj Hunal
Spolupráce: Tomáš Volf, Martin Kocián
Realizace: 2018
Text: Anna Vrabcová
Foto: archiv ateliéru, Studio Flusser

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 2/2019.

Share
Tweet
Share

Komentáře