Venkovský dům s patiem

Venkovský dům s patiem

Rodinný dům schovaný uprostřed oregonské přírody je nápadný a přitom nenápadný, do okolí dokonale zapadá. Velmi se však liší od okolních obvyklých typových dřevostaveb v okolí města Aurora.

Newyorský architektonický ateliér NOA navrhl prosklenou budovu s plochou střechou, v jejímž středu je oválový otvor nad patiem. Kolem patia se potom ovíjejí skleněné stěny obytných místností. Díky sklonu pozemku se část domu vznáší výše nad terénem, v korunách mohutných stromů.

Dům zapuštěný do svahu a přece prosvětlený

Budova je částečně zanořena do svahu, což dovoluje získat tepelnou izolaci navíc a zdůraznit intimitu stavby i její splynutí s terénem.

Patio je míněno jako prostorový předěl a prvek, který přivádí světlo a vzduch do středu domu. Dovoluje tak získat pasivní solární zisky navíc. Vnáší sem ale i zeleň, uvolnění, stmeluje rodinný život. Veškerý obytný prostor je kompletně rámovaný zelení.

Kolotoč různých prostorů

Uvnitř jsou místnosti koncipovány jako nepřetržitý sled různých prostorů. Každá místnost má samozřejmě tak jako v jiném rodinném domě svou funkci, všechny jsou však rámované bujnou zelení zvenčí a úspornou zelení z vnitřní patiové strany. Rodinný život se odehrává uprostřed domu a přece v přírodě, dům se soustředí na rodinný život uvnitř, vše je soustředěno do centra budovy.

Ze střídmě zařízených místností je přes středové patium vidět na protější místnosti (a jimi při otevřených závěsech ještě dál do zeleně). Z jedné terasy je tedy vidět celým domem na druhou stranu, na terasu protější. Komunikační prostory jsou totiž bez zastínění, v obytných místnostech lze zaclonit okna řasenými závěsy.

Obklopeni přírodou

Výstavba akcentuje maximální harmonii mezi stavbou a vegetací. Pokud jde o přírodu, je dvorek – malé patium – jen doplněním, protože dům je posazen přímo do vegetace, částečně mezi vzrostlé stromy a zeleň nahlíží do všech oken kolem dokola celého domu ze všech vnějších – tedy velkoplošných oken.

A protože je dům celý prosklený, jednotlivé obytné místnosti (pracovna nebo obytný prostor s kuchyní) mají jen jednu, maximálně dvě pevné neprůhledné stěny. V ložnici se projevuje zajímavý prvek: „klesající“ okna, která z exteriérové strany kopírují široké schody.

Bydlení pro několik generací

Dům nabízí kolektivní, pospolitý život větší rodině, aniž by utrpělo jejich soukromí. Tato nová organizace, horizontální konstelace prostorů, se liší od jednotlivce ke kolektivu, při rozšiřování vnější prostředí dovnitř a rozšiřuje ji společensky. V domě mohou žít tři generace a pro každou z nich je pohodlný a příjemný. Horizontální rozložení domu v okolí přírodě, žádné schody, výhledy do krajiny, to je velmi poklidné (pro prarodiče) i inspirativní (pro rodiče) a romantické (pro děti) bydlení.

Dům nakonec představuje i jakousi obydlenou krajinu na jedné ploše, v jednom poschodí, na jedné úrovni mezi rovinou podlahy a střechou. Vertikální skleněný obal domu přitom odděluje vnitřní podlahy od vnějšího „ochozu“, kolem domu se vinoucí kryté terasy. Ta představuje spojnici domu s okolní krajinou, spojení zevnitř-ven.

© 2014 NOA PROJECT: Soukromý dům, zastavěná plocha 277 m²

Text: Alena Gembalová
FOTO: