Úplně jiný venkovský dům

Úplně jiný venkovský dům

Architekti z kanceláře WillemsenU v holandském Eindhovenu úplně změnili podobu domu ze šedesátých let. Byl rozšířen, dostal novou fasádu z tmavého dřeva, ale úplně se změnil i interiér včetně rozmístění místností.

Tradiční venkovský obytný dům v Severním Brabantsku (Nizozemí) prošel radikální rekonstrukcí a dostal úplně novou moderní podobu. Všechny nadbytečné dostavby z minulých rekonstrukcí byly odstraněny a nahrazeny funkčnějšími. Dům prošel i celkovou reorganizací vnitřních prostor, které lépe vyhovují životnímu stylu majitelů. Nová izolovaná dřevěná fasáda dodala domu jasný, moderní a rozpoznatelný tvar.

Více prostoru, kontakt s přírodou i více soukromí

Dům, který se nachází na kraji obce Oirschot nedaleko Eindhovenu, prošel již před mnoha lety rozsáhlou rekonstrukcí. Současní majitelé ale potřebovali více místa a také stávající plán nevyhovoval jejich životnímu stylu a nárokům, a tak požádali architekty z WillemsenU, aby dům přestavěli. Chtěli více prostoru pro celou rodinu – potřebovali další pracovnu a větší pokoje pro dorůstající děti. Také jim chyběl větší kontakt s přírodou.

Zpočátku byl požadavek majitelů pouze dům rozšířit a modernizovat, aby měl trochu současný vzhled. Architekti ale navrhli totální změnu půdorysu místností a přesunuli obývací část směrem k zahradě.„Po poslední rekonstrukci byl dům mixem původního domu a částečně moderního vylepšení, které ve svém výsledku nebylo ani jedno ani druhé,“ řekl pro server Dezeen architekt Frank Willems. „Chtěli jsme se zbavit všech zbytečných elementů, abychom vytvořili jednu čistou formu, archetyp nového domu,“ dodal.


Na severní straně byl přístavek o třech ložnicích rozšířen, aby pojmul také přístřeší pro auto, garáž a pracovnu. V prvním patře pak tímto rozšířením vznikly větší pokoje pro děti. Původní dlouhá a úzká ložnice pro rodiče v prvním patře byla rozdělena na dvě místnosti. Menší se přeměnila na prádelnu. Na jižní straně byl půdorys přeměnen tak, že se vytvořila velká otevřená kuchyň a jídelna.


Obývací pokoj byl přemístěn z přední části domu do zadní, otevírající se skrze velké skleněné posuvné dveře do zahrady a skýtající tak nyní lepší spojení s okolní přírodou. V zadní části přízemí byla přidána nová pracovna v místě, kde bývala garáž. Vyznačuje se proskleným rohem a otevírá se do zastřešené terasy, která poskytuje výhled do okolní přírody. Tento nový racionální plán poskytuje obyvatelům také větší soukromí.


Tmavé dřevěné obložení nepotřebuje údržbu

V exteriéru byla bílá štuková fasáda nahrazena tmavě šedým dřevěným obkladem, který dodala německá firma Foreco. Dřevo bylo vakuově stlačeno, aby bylo odolné proti tlení, a impregnováno voskem, aby získalo odolnost proti vlhkosti. Tradiční prvky původního domu, jako vikýře v prvním patře a balkon, byly zachovány, ale zakomponováním do dřevěné fasády získaly také novou podobu.


„V současné době jsou domy s tmavým, téměř černým exteriérem velmi populární nejen v Evropě, ale třeba i v Japonsku. Vybrali jsme upravený dřevěný obklad s voskovou úpravou, protože je to ekologický produkt a nepotřebuje žádnou údržbu,“ říkají architekti.
Střešní krytina byla také změněna, tašky byly nahrazeny tmavými šindeli, aby umocnily jednotný vzhled domu.

Dům i jeho i interiér má jednotný design

Architekti také navrhli celý interiér domu včetně nábytku. Tmavé dřevěné úložné stěny podél kuchyně a jídelny odráží tmavé obložení exteriéru a naopak světlý dub velkého jídelního stolu, který navazuje na kuchyňskou linku z bílého materiálu Corian, zase souzní se světlými okenními rámy uvnitř místností. Kuchyňské vybavení a nábytek dodala firma Culimaat. Na podlaze je leštěný beton a ze dvou stran otevřený krb vytváří příjemnou atmosféru v domě a zároveň odděluje jídelnu a obývací pokoj.


Podle architektů má mít dům, jeho interiér i jeho okolí jednotný design. „Považovali jsme za důležité vytvořit i design interiéru, takže všechno zapadá dohromady,“ říká Willems. „Chtěli jsme, aby při pohledu ze zahrady, při průhledu okny dovnitř, měl dům stejný styl.“ Zahrada byla také přeměněna. Vzniklo nové jezírko, živý plot, chodníky a zahradní posezení.


V oknech a zasklených dveřích byla použita speciální skla umožňující odrážení slunečního tepla – aby se zabránilo přílišnému zahřívání. Na střechu a za dřevěné obložení fasády zase byla přidána izolace, která zlepšuje hospodaření s teplem. Původní dům měl totiž špatnou izolaci.


V Holandsku umí stavět hráze, ale i skvělé domy

Cílem architektů nebylo jenom vytvořit moderní dům, ale také dům ekologický, dlouhodobě využitelný v souladu se zásadami trvale udržitelného rozvoje. To se také podařilo, a tak je tento projekt zdařilou ukázkou modernizace, která lépe vyhovuje současným potřebám životního stylu, ekologie, ekonomiky, ale i estetickým nárokům. Jak napsal jeden holandský server o bydlení : „Do nedávna bylo Holandsko známé tím, že tady umí pěstovat tulipány, stavět hráze a vařit pivo. Teď se k tomu musí ještě přidat, že se tady staví i skvělé domy.“ Jako například tento.

Architekt:
Hlavní dodavatel: Janssen Aannemers BV
Projektant: Vander Weide Van Bragt BV
Konstrukce Interiéru: Intera Interieurbouw BV
Dodavatel kuchyně: Culimaat BV

Fotografie: Hugo de Heij, Culimaat, archiv WillemsenU
Text: Jitka Prokopičová

Komentáře