Casa Kwantes v Rotterdamu je vila objímající olivovník

Casa Kwantes v Rotterdamu je vila objímající olivovník

Vila s názvem Casa Kwantes od studia MVRDV je jako dům s dvěma tvářemi. Z ulice je to strohá uzavřená  kostka, která se ale překvapujícím způsobem rozvlní směrem do zahrady, kde křivky její skleněné fasády objímají olivovník stojící uprostřed pozemku. Vedle avantgardní architektury má tato stavba díky moderním technologiím také potenciál nulového domu.

Kontrast architektury je zcela záměrný, soukromý investor žádal naprosté soukromí a zároveň co možná nejvíce světla a otevřenosti obytných prostor do zahrady. Architekti vytvořili uzavřený tvar s bílou cihlovou fasádou, která dává jen málo nahlédnout do soukromí majitelů. V kontrastu s tím se celý dům otevírá do zahrady na jižní stranu se zvlněnou skleněnou fasádou, která jako by obeplouvá vzrostlý olivovník.

Pouze okno a vchod přerušuje strohost fasády z ulice

Vila o celkové obytné ploše 480 m2 dokončená v roce 2016 je postavena ve čtvrti Schiedam v západní části Rotterdamu na rohové parcele v místech, kde dříve stávala nemocnice. Zatímco investor žádal co nejvíce soukromí a otevřený prostor do zahrady, radnice zase požadovala, aby architektura v tomto místě měla trochu nostalgie po 30. letech jako okolní domy.

Tento přístup se odráží v uzavřené fasádě od ulice v podobě krémově bílých cihel, která je rozdělena pouze oknem s detailem ve stylu amsterdamské školy (zdivo Celosia) a zvlněným průchodem, který slouží jako vstup do vily.

Tímto jemně odsazeným vchodem v jinak ploché a tajuplné fasádě z bílých cihel se návštěvníci dostanou do vstupní haly a dále do obývacích prostor, které mají málo společného s lineárním tvarem kostky viditelné z ulice. Vnější stěna domu slouží také jako vchod do garáže a na schodiště.

Jižní fasáda má téměř tekutý tvar

Jižně orientovaná zadní část domu, s bočními okny s plnou výškou, má zvlněný, téměř  tekutý tvar, který vypadá  jako umělecké foukané sklo. Každá místnost má tak vizuální spojení se zbytkem domu  a s olivovníkem vysazeným na dvoře.  Přízemí domu zaujímá obývací pokoj, knihovna, jídelna, kuchyně a technické zázemí.

Páteří obytného prostoru je dlouhá dřevěná stěna podél severní části domu, která v sobě ukrývá vstupy do suterénu, na toaletu i do spíže a také zabudované kuchyňské vybavení. Stejná podlaha z obývacího prostoru pokračuje i do zahrady a vytváří malé nádvoří či prodloužení obytných prostor domu do exteriéru. Patio na druhé straně zahrady poskytuje prostor pro posezení a barbecue v letních dnech.

V patře jsou potom tři ložnice, koupelny, prádelna a pokoj pro hosty. Zakřivená skleněná fasáda na vnitřní straně domu v úrovni obou pater poskytuje výhled z jedné místnosti do druhé a terasa podél  celé stavby dává vedle vizuálního spojení  i možnost procházet z jednoho místa do druhého. 

Obývací prostory i díky konkávnímu tvaru prosklení absorbují v průběhu celého dne většinu slunečního světla a v letních měsících poskytují přesahy podlah a stropů také částečné zastínění. Současně slouží tyto konzole jako krytá terasa a rodina může trávit více času venku i za méně příznivého počasí, což je obzvláště v Rotterdamu velmi příjemné.

Moderní technolgie kompenzují ztráty způsobené skleněnou fasádou

K udržení dobrého skóre z hlediska životního prostředí využívá dům moderní technologie jako zdroj energie – tepelné čerpadlo země vzduch, výměník tepla a solární panely na střeše. Solární panely tak kompenzují ztrátu energie způsobenou skleněnou fasádou a produkují dostatek energie pro zásobení celého domu elektrickou energií.

Casa Kwantes má potenciál stát se zcela soběstačným (nulovým) domem a tyto moderní instalace budou ještě v průběhu roku testovány. Při celém procesu designu spolupracovali architekti z MVRDV úzce s klientem. Vybavení v domě bylo uděláno na míru. Výsledkem téměř každodenní komunikace je dům, který by se mohl nazvat domem šitým na míru.

Architekti se také museli vyrovnat  s požadavkem radnice na určitý retro styl domu 30. let v této lokalitě. Zatímco ostatní sousední domy jsou tradičnější ve svém přístupu a mají fasádu z červených cihel, tato varianta avantgardnější architektury byla předmětem diskuse s radnicí. Povedlo se a majitelé mají dům svých snů, Rotterdam další pozoruhodnou architekturu a věhlasné studio MVRDV další originální projekt ve svém portfoliu.

Text: Jitka Prokopičová
Foto: Ossip van Duivenbode

Zdroj: MVRDV