Dřevěná věž

Dřevěná věž

Architekti ze studia Hermann Kamte & Associates navrhli první dřevěný mrakodrap v Africe. Projekt dřevěné věže v Lagosu byl oceněn jako jeden z nejočekávanějších architektonických konceptů na světě a jako Nejlepší kulturní identita roku.

Lagos je s více než 16 miliony obyvateli nejlidnatějším městem v Africe. Cílem projektu dřevěné věže je zlepšení životních podmínek místních lidí. Filozofie rezidenční budovy vychází z kulturních a městských témat. Ještě před zahájením prací na projektu si jeho autoři položili několik zásadních otázek: Jak vybudovat nové město nad tím stávajícím? Jak se může stát dnešní střecha pozemkem zítřka? Co je „plánem B“ pro budoucnost?

Budova je uspořádána do tří šestipodlažních bloků.

Budova je uspořádána do tří šestipodlažních bloků.

{R1}

Kmenové symboly na fasádě

Architekti se v projektu zaměřili na obnovu městské struktury podle zásad udržitelnosti, za použití dřevěných nosných konstrukcí z místních zdrojů. Dřevěná věž poskytne rezidentům bazén, posilovnu, tenisový kurt, dětské hřiště, parkoviště, vodní čističku a generátory elektrické energie.

Interiér bytu

 Interiér bytu

Budova je uspořádána do tří bloků, každý z nich sestává z šesti podlaží s byty o jedné až čtyřech ložnicích. Bloky jsou navzájem propojeny společnými prostory pro sportovní nebo rekreační aktivity. Fasáda každé části domu koresponduje svým designem s tradičními symboly místního kmene Yoruba.

Tradiční symboly kmene Yoruba na fasádě

 Tradiční symboly kmene Yoruba na fasádě

Plíce města

Kromě kulturního odkazu má fasáda budovy také praktický význam a stíní interiéry před ostrým africkým sluncem. Jednotlivá podlaží jsou lemována zelenými terasami. Zeleň přináší obyvatelům domu kontakt s přírodou, estetický požitek a pohodlí, z teras je možné naplno vnímat oblohu, město a krásnou krajinu. Střecha domu je přírodním i obytným prostorem s restaurací a zahradou.

Zeleň na terasách přináší obyvatelům domu kontakt s přírodou i estetický požitek.

 Zeleň na terasách přináší obyvatelům domu kontakt s přírodou i estetický požitek.

Díky mikroklimatickému účinku zastává dřevěná věž v městském prostoru funkci obrovských plic, které pomáhají snižovat znečištění ovzduší. Autoři projektu vycházeli ve svých úvahách při tvorbě projektu především z ekologických zásad, životních potřeb lidí a místních kulturních hodnot.

Dřevěná věž zastává funkci obrovských plic.

 Dřevěná věž zastává funkci obrovských plic.

Dřevěná věž

Místo: Ikoyi, Lagos, Nigeria
Architekt: HKA | Hermann Kamte & Associates
Projekt: 2016
Projektant: caraa.cz s.r.o.
Projekt: 2016

Řezy

 Řezy

 

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
OBRAZOVÝ MATERIÁL: HKA

Článek byl uveřejněn v časopisu .