Tělocvična zalitá sluncem

Tělocvična zalitá sluncem

Rakouští architekti Helmut Dietrich a Much Untertrifaller se zaměřují na architekturu ze dřeva. Jednou z jejich dřevěných realizací je i škola a tělocvična v rakouském městě Klaus.

Důvodem rekonstrukce byl naléhavý stav původní budovy a zvláště vysoké náklady na její provoz. Požadavkem tedy bylo nejen vytvořit lepší prostředí pro žáky, ale také postavit během rekordní doby pouhých 18 měsíců po výběru projektu v soutěži budovu, která bude energeticky pasivní. To znamená, že spotřebuje méně než 15 kWh /m² celkové energie za rok a splňuje všechny parametry pasivní výstavby.

Budova školy je vepsána do půdorysu ve tvaru písmene L a díky tomu vymezuje prostor nádvoří. Část budovy, která funguje jako propojka mezi školou a její tělocvičnou, zastřešuje v úrovni přízemí cestu k tělocvičně a v jejím patře se nachází rozsáhlá knihovna. Ve druhé části třípodlažní budovy jsou umístěny jednotlivé třídy s okny na východní a západní stranu.

Interiér zaujme mimořádnou atmosférou a impozantní dřevěnou konstrukcí.

Interiér zaujme mimořádnou atmosférou a impozantní dřevěnou konstrukcí.

Dřevěný rastr

Druhá fáze projektu pak naplnila potřebu rehabilitační tělocvičny (později by měl ještě přibýt bazén) a vytvořila nové prostory pro denní výukový program, sportovní kluby a různé události. Budova, která vyrostla jen kousek od hlavní silnice, naléhá k úzkému křídlu budovy školy ze západní strany a cloní tak učebny od ruchu z komunikace. Skládá se z velké sportovní haly s příslušnými vedlejšími místnostmi. Víceúčelový areál se nachází na severní straně, dále jsou zde menší tréninkové místnosti, družina pro žáky, ale i hudební zkušebna.

Hlavní devízou je dostatek světla.

Hlavní devízou je dostatek světla.

Nová sportovní hala zaujme především svou mimořádnou atmosférou a impozantní dřevěnou konstrukcí. Hlavní devízou haly je totiž její prosvětlení denním světlem skrze síť hluboce zapuštěných světlíků rámovaných do dřevěného rastru. Ty osvětlují prostory ve slunečných dnech, když je zataženo, doplní je umělý zdroj světla zabudovaný ve dřevěné konstrukci. Zároveň jsou však hluboko v konstrukci v bezpečí před případným rozbitím.

Důraz byl kladen i na zdravé vnitřní klima.

Důraz byl kladen i na zdravé vnitřní klima.

Jde to

Tělocvična i škola v obci Klaus tak ukazují, že je možné vytvořit kvalitní a příjemné prostředí bez zbytečně velkých nákladů a přitom ještě šetřit zdroje energie. Jak říkají architekti: „Podařilo se nám snížit náklady na výstavbu, takže byla pouze o 3 % dražší než průměrná stavba, a přitom snížit náklady na energie o 70 % v porovnání s budovou staré školy. Nebylo k tomu nutné ubírat na kvalitě architektonických detailů.“

Světlíky v rafinované síti

Světlíky v rafinované síti

Tělocvična Klaus

Místo: Klaus, Vorarlbersko
Architekt: Dietrich l Untertrifaller architekti
Klient: Obec Klaus
Dokončeno: 2015

Situace

TEXT: kk
FOTO: Marcello Girardelli, Patricia Weisskirchner

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Share
Tweet
Share