Betonový byt

Interiéru dominují odhalené betonové panely.

Kompletní rekonstrukci bytu v panelovém domě na racionální, maximálně otevřený prostor pojali architekti David Neuhäusl a Matěj Hunal radikálně. Projekt, na jehož začátku byl stísněný panelákový byt s nekvalitní kompozicí, nekompromisně očistil prostor od všech nepravd a iluzí.

Velkou výhodou byl při kompletní rekonstrukci podélný nosný systém panelového domu typu T08B, který umožnil vybourání všech příček. Práce na dispozici tak začínala prakticky na čistém listu papíru. Nové rozvržení se snaží odstranit zbytkové prostory a zbavit se neduhů trápících většinu panelákových dispozic – dlouhých chodeb a nedostatku úložného prostoru.

Drsný klient

Celkové vyznění prostoru ovlivnil i unikátní životní postoj klienta. Nekonformní milovník automobilů a garážové estetiky přišel sám s nápadem odkrýt betonové stěny panelů, z nichž je celý dům konstruován. Sjednocujícím prvkem se tak stala drsná betonová šeď, s kterou kontrastuje hladká geometrie nábytku a vzdušné textilní závěsy.

Nepřehlédněte: Chata skoro v továrně

Kuchyňská linka je pojata jako kontrastní černý blok.
Kuchyňská linka je pojata jako kontrastní černý blok. |

Racionální dispozice

Novým vstupním prostorem se stala velkorysá hala. Ta poskytuje dostatek úložných prostor a slouží jako komunikační středobod bytu. Všechny místnosti jsou přístupné právě z haly, zcela je tak odstraněn prvek průchozích pokojů, který zatěžoval původní dispozici.

Nová dispozice rozšiřuje pokoje s přirozeným osvětlením. Na jedné straně vzniká vzdušný pobytový prostor, jehož součástí je i kuchyňská linka. Na opačném konci bytu je umístěn intimní prostor ložnice. Z haly je přístup rovněž do zvětšené a přesunuté koupelny a na samostatné WC.

Interiér ozvláštňují na míru dělané prvky jako toto stínidlo lampy z vinylové desky.
Interiér ozvláštňují na míru dělané prvky jako toto stínidlo lampy z vinylové desky. |

Pravdivé materiály

Dominantním materiálem, který se opakuje na stěnách i stropech, je odhalená struktura betonového panelu. Elektroinstalace vede viditelně na jejich povrchu a propojuje systém přisazených stropních svítidel. Jídelní stůl osvětlují zavěšené žárovky.

Kompaktní nábytek tvoří v prostoru matně černé kvádry. V kuchyni a koupelně jsou použity obklady malého formátu v černé a bílé barvě. V ložnici je nekompromisní betonový koncept zjemněn vzdušnými látkovými závěsy.

V koupelně je betonový strop kombinovaný s bílými obklady.
V koupelně je betonový strop kombinovaný s bílými obklady. |
Betonový byt
Místo: Praha
Architekt: David Neuhäusl, Matěj Hunal
Spolupráce: JKP Interier, Martin Kocián
Realizace: 2016
Text: Anna Vrabcová
Foto: archiv ateliéru, Traga

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 2/2019.

Share
Tweet
Share

Komentáře