Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dům zahradník

V kanadském Montrealu vznikl obytný dům inspirovaný jednou z typických zálib místních rezidentů. Ti se s velkou radostí vrtají v zemi a pečují o své užitné i okrasné záhonky. Ekologicky koncipovaný objekt byl pojmenován Le Jardinier, neboli Zahradník.

Novostavba vyrostla v ulici Rouville ve čtvrti Hochelaga-Maisonneuve. Projekt tvoří šestnáct bytových jednotek a jeho hlavním posláním je poskytnout cenově dostupné bydlení pro různorodou klientelu, od rodin až po mladé profesionály, zároveň vytvářet kvalitní architekturu respektující okolí a jeho kontext.

Dynamika fasád

Koncept budovy byl pojat ve znamení otevřenosti. Tento klíčový prvek projektu přináší všem rezidentům výhled jak do vnitrobloku, tak i do ulice, díky čemuž si obyvatelé mohou po celý den užívat dostatek přirozeného světla. Každá jednotka těží z velkoryse pojatých oken na obou koncích bytu, s lodžií na jedné nebo druhé straně.

Tato hra a posun v půdoryse mají za následek příjemnou dynamiku na vnitřních i uličních fasádách. Lodžie zajišťují soukromí a zvukovou izolaci mezi jednotkami a působí jako kokony, které jsou jak intimní, tak vzdušné. Do nejvyššího podlaží jsou situovány mezaninové byty s terasou a úchvatným výhledem na město.

Fasáda ve vnitrobloku
Fasáda ve vnitrobloku |

Propojení pozemků

Další architektonickou výzvou bylo pro autory projektu vyřešení vztahu se sousední budovou na ulici Sainte-Catherine. Přístup k ní totiž vede přes pozemek nového objektu. Z tohoto důvodu navrhli architekti průjezd skrz celou novostavbu.

Tento prvek následně ovlivnil zbytek projektu, od celkové strukturální organizace budovy až po její obálku. Část přízemí (vjezd pro auta a parkoviště pro jízdní kola) kontrastuje díky odlišnému pojetí materiálů se zbytkem cihlové fasády a minimalizuje tak monolitický vzhled budovy.

Šachovnice

Hlavní průčelí do ulice Rouville zůstává střízlivé a dokonale propojené s městským a historickým kontextem, bez ohledu na svůj moderní vzhled. Barva cihly a celková velikost budovy připomíná charakteristiku sousedství.

Šachovnicový vzor, který je v památkových objektech Sainte-Catherine Street hojně přítomen, je v rámci novostavby integrován v různých prvcích, od cihlové „hry“ na římse až po střídání lodžií a různých obkladových materiálů na fasádě do nádvoří. Lehká kovová konstrukce venkovního schodiště odkazuje na typický městský prvek Montrealu.

Zahrádkářský vnitroblok
Zahrádkářský vnitroblok |

Ohleduplný dům

Aby byl naplněn záměr investorů a architektů vytvořit klidné útočiště a zároveň reagovat na potřeby společnosti, které je stále bližší ohleduplnost k životnímu prostředí, byl kladen důraz na koncepci zeleně. Protože je zahradničení jedním z hlavních zájmů místních obyvatel, byly do vnitrobloku umístěny záhonky.

Zeleň byla zakomponována také do střešních teras, kde funguje jako zábradlí. Ze zeleně se tak mohou těšit všichni obyvatelé domu. V souladu s filozofií udržitelnosti projekt podporuje také aktivní a alternativní dopravní prostředky, jako jízdu na kole a carsharing (sdílení aut). Le Jardinier usiluje o ohleduplný životní styl, napomáhá setkávání lidí a sdílení prostředků a snaží se fungovat v souladu s životním prostředím.

Le Jardinier
Místo: Montreal, Kanada
Architekt: ADHOC architects, Jean-Francois St-Onge, François Martineau, Maude Bilodeau
Zahradní architektura: turquoise design inc
Investor: Knightsbridge
Realizace: 2018
Text: Tereza Janišová
Foto: Maxime Brouillet, V2com

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 2/2019.

Share78
Tweet
Share

Komentáře