Dům na nároží

Dům na nároží

Úspěšná spolupráce renomovaného architektonického ateliéru a developerské společnosti T.E obohatila brněnské ulice o nárožní bytový dům, který citlivě reaguje na tradiční městské prostředí.

Druhé největší město České republiky si v rámci své architektury uchovává jistou svébytnost, ovlivněnou kvalitním městským prostředím dochovaným z první republiky i jistým konzervativním náhledem na svět, který v místních udržuje úctu k funkčním a osvědčeným řešením.

Ukončení nároží

I přes celou řadu příkladů dobré praxe jsou však i v centrální části Brna lokality, které byly až donedávna na okraji zájmu a jejichž stavební vývoj byl značně problematický. Rohová parcela na křižovatce ulic Masná a Mlýnská nabídla architektonickému studiu zacelit jednu z takových ran v rozvíjející se oblasti na východ od brněnského hlavního nádraží.

Nevšední byty

Na místě vznikl pětipodlažní bytový dům s celkem čtrnácti bytovými jednotkami. Ty nabízejí svým obyvatelům atypické dispozice v široké škále různých velikostí od 1+kk do 4+kk. Do čistého objemu domu se skryly i loftové byty se stropy vysokými až šest metrů a několik luxusních prostorných bytů s podlahovou plochou až 90 m2.

Některé z bytů mají loftové dispozice.
Některé z bytů mají loftové dispozice. |

Městotvorný koncept

Půdorys bytového domu Milhouse má tvar nepravidelného pětiúhelníku. Jeho dvě nejdelší strany navazují na uliční čáru vedlejších domů a začleňují tak novou stavbu do městského prostředí. V ustoupeném parteru v přízemí bude dům nabízet drobné obchody a služby.

Nepřehlédněte: Superlofty nabízí cenově dostupné bydlení

Kvalitní bydlení

Velkou výhodou pozemku byla jeho orientace. Díky ní jsou byty natočeny k jihu a východu, všechny obytné prostory tak mají dostatek přirozeného světla. Střešní terasy bytů v nejvyšším patře nabízejí výhled do všech směrů i do vnitrobloku se zeleným patiem.

Dalším bonusem pro nové obyvatele je i atraktivní lokalita v centru města nedaleko veškeré občanské vybavenosti.

Bytový dům Milhouse
Místo: Brno
Architekt: CHYBIK+KRISTOF
Investor: T.E
Realizace: 2019
Text: red
Foto: tisková zpráva

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 2/2019.

Share
Tweet
Share

Komentáře