Starý průmyslový sklad proměnili v restauraci

Starý průmyslový sklad proměnili v restauraci

Takzvaná průmyslová architektura – tovární budovy, sklady a další technické objekty, poté, co přestaly sloužit svému původnímu účelu, zůstávaly často opuštěné a chátraly. V posledních letech v nich však nacházejí investoři po celém světě nové kouzlo a možnost využití. Jedním z příkladů je původní sklad na amsterodamském nábřeží – dnes Stork Restaurant.

Průmyslové budovy lákají k novému využití spíše kreativní a nekonformní investory, kteří v nich dokážou s přispěním architektů najít nové využití. Nespornou výhodou továrních a jiných hospodářských objektů je mimo jiné i historie – genius loci, který v sobě nesou a předávají ho dále, další pak obvykle zajímavá lokace.

Ze skladu kavárna a restaurace

Stork Restaurant je součástí velkého komplexu průmyslových budov, které mají být během několika let přetvořeny v multifunkční komplex, kde budou sídla firem, restaurace, galerie a další prostory pro kulturní využití a podobně. Starý průmyslový sklad o rozloze 1100 m2 nebyl rozhodně na nábřeží ozdobou, jeho devízou bylo krásné místo. Pieter van der Pot z CUBE Architecten a Marloes van Heteren z SOLUZ Architecten se ujali přeměny objektu na stylovou kavárnu a rybí restauraci.

Příjemné posezení u vody

Hlavním motivem změn objektu pro Stork Restaurant byla bezprostřední blízkost vody, a tedy snaha propojit co nejvíce exteriér s interiérem. Původní malá a vysoko posazená okna skladu byla zvětšena tak, aby prosvětlila interiér, otvory jsou vyplněny skládacími skleněnými dveřmi, díky nimž je možné otevřít velkou část fasády. To poskytuje návštěvníkům nejen snadný přístup na venkovní terasu u vody, ale také krásný výhled na přístav.

Nepřehlédnete
KULTIVOVANÝ INDUSTRIÁL S MNOŽSTVÍM DESIGNOVÝCH KOUSKŮ

Vnitřní prostor skladu byl zachován a ponechán beze změny, nově přidané doplňky ho nijak nenarušují, ale naopak přirozeně oživují. Interiér dělí pouze jedna dlouhá zeď, která však nepůsobí v prostoru těžkopádně, neboť nedosahuje až po střechu budovy. Je navíc rozdělena několika otvory, jeden z nich dovoluje návštěvníkům pozorovat přípravu jídel v přímém přenosu.

Pro další, víceméně optické rozdělení prostoru využili architekti jemně působící kovové řetízkové záclony.

Nepřehlédnete
Originální rekonstrukce podkroví

Tovární vybavení jako doplňky

Nekonformní kavárnu a stylově formálnější rybí restauraci odděluje velký bar, který díky masivní konstrukci a použitým materiálům působí jako přirozené těžiště interiéru.

Celý prostor je plný kontrastů – v pohledu ponechané konstrukční prvky stavby, masivní kabelové špulky místo stolů či sedačky z palet určují styl kavárny, od omítky „nedbale“ očištěná cihlová zeď s přenosnými drátěnými dílenskými svítilnami a masivní betonové bloky oproti bílým ubrusům a na pohled křehce působícím židlím v restauraci, vše však působí harmonicky a ladně. Už kvůli architektonickému provedení stojí návštěva za to.

Cafe restaurant Stork
Návrh a realizace: SOLUZ Architecten, CUBE Architecten, Interior SHOCK
Lokalita: Amsterdam/ Netherlands
Rok realizace: 2011

Zdroj: Materiály CUBE Architecten

Foto: Cube Architecten
Text: Dana D. Daňková

Share
Tweet
Share